Tallinn Brewing Company

Finantsvaldkonnast käsitööõlle pruulijaks!

EestiTurul.ee platvormiga on pidevalt liitumas uusi tegijaid. Järgmisena tutvustame teile Nažmudinit – finantsvaldkonnatöötajat, kes otsustas numbritele oma elus veidi pärmi lisada, hakates pruulima oma isiklikku õlut!

Nagu mõnede teiste ettevõtjatega meie platvormil, siis ka Nažmudini ettevõte sai alguse hobist, millest mõne aja möödudes kasvas välja oma isiklik eestimaine ettevõte. Õlle pruulimine, kui hobi, nakatas Nažmudinit ülikooli algusaastatel. Hobist sai aga 2020. aasta novembris alustanud eestimaiste käsitööõllede pruulikoda Tallinn Brewing Company.

Nažmudin kirjeldab oma teekonna algust pruulikojani nii: “Idee oma pruulikojast arenes pika aja jooksul ja loomulikult samm-sammult. See polnud midagi, mis mulle kuskilt järsku pähe tuli. See pikk teekond sai alguse minu armastusest hea õlle vastu ning lisaks minu huvist omatehtud alkoholi valmistamise kohta. Töötasin sel hetkel Küprosel ning kohalikud poed ei pakkunud ühtegi huvitavat õlut. Nii otsustasingi asja oma kätte võtta ja proovisin ise midagi huvitavat teha!”.

Õlle pruulimise protsess on teadagi keeruline ja nõuab ka palju katsetamist. Nažmudin alustaski katsetamist, ostes selleks juba valmisoleva õllepruulija stardikomplekti, milles oli purk vedelat linnaseekstrakti, pärmi ja humalat. Esimene partii ebaõnnestus ning Nažmudini katsetuse tulemusel ootas teda mõnusa õllejoogi asemel hoopis “hapu maitse, halva lõhna, metsise pärmiga saastunud ning alagaseeritud õlu”. See ebaõnnestumine aga tekitas Nažmudinis huvi uuesti katsetada ja proovida jõuda õige ning maitsva õlleni. Ta otsis üles professionaalse õlletootja, kes oli toimiva pruulikoja juht ning oli valmis näitama kuidas käib õige õlletootmise protsess professionaalsel tasemel. 

Pruulimisprotsessis on palju ruumi loovusele. Õlletootjad töötavad elusorganismidega, pärmidega, ning seetõttu ei loo samad koostisosad ja tingimused alati täpselt sama maitset. Meeldiva ja kasvõi huvitava maitsega õlle loomiseks on lõputult kombinatsioone ja viise. Nažmudin kirjeldab, et õlletehase rajamine ning juhtimine teeb teda õnnelikuks, sest talle meeldib töötada kätega ja asju luua. Samuti pakub õlletehase pidamine palju väljakutseid: lisaks loomingulisusele ja arenenud maitsemeelele läheb vaja lisaks nii ehitus-, inseneri- kui ka projekteerimisoskusi. 

Tallinn Brewing Company on esialgu veel suhteliselt väikese tootmisvõimekusega, mis aga muudab iga partii veelgi erilisemaks, sest tähelepanu detailidele pööratakse väga palju. Õlle maitse võib oleneda väga paljudest väikestest asjadest, nii kirjeldab Nažmudin näiteks Saksamaa õlletootjate maitseerinevuste põhjusi: “Kas olete kunagi mõelnud, miks maitseb näiteks Saksamaa eri paigus valmistatud õllestiil erinevalt? Nad kasutavad küll samu koostisosi, kuid maitse on erinev. Vastus sellele on: vesi! Erinev veeprofiil muudab sama õlle maitse erinevaks”. Eestimaine Tallinn Brewing Company kasutab 127 m sügavust arteesia kaevu, mis annab nende õllele sujuva maitse.

Tallinn Brewing Company käsitööõlle valmistamisel ei kasutata kunstlikke koostisosi, kuid oma õllet ei märgi nad ka “ökoks”, sest selle märgistamiseks on tarvis kasutada ökomärgisega toorainet, milles Nažmudin ei näe mõtet: “Oder kasvab looduslikes tingimustes põldudel, ilmastikutingimustel on sealjuures oluline roll ning on häid ja halbu aastaid. Selle koostisosa ei mõjuta laboratoorne ja metsik elu, sama lugu on humalaga”.

Nažmudin peab käsitööõlut ja tööstuslikku õlut kaheks täiesti eri tooteks, mida ei annagi võrrelda. Küll aga naudib ta ise mõlemat! Nažmudini kirjelduse järgi peab ta käsitööõlut siiski aga rohkem nii-öelda pidustusjoogiks, mis on justkui maitsepomm – midagi, mis jääb meelde ja mida soovitakse ka teistega jagada. Käsitööõlles on võrreldes tööstuslike õlledega palju rohkem maitset ja lõhna, ka värvikombinatsioonid varieeruvad. Katsetused jätkuvad ning Nažmudin ja tema tiim töötavad pidevalt oma eestimaiste käsitööõllede arendamise nimel.

 

 

Märksõnad: eesti disain, eesti käsitöö, kodumaine, eesti turg, kodus valmistatud, eestimaine